Učíme se plést - 2. část Jehlice

 

Kvalitní jehlice jsou základ!

 

Rovné, kruhové nebo ponožkové?

Zažitým obrazem pletařky jsou dvě rovné jehlice cvakající o sebe. Pravda je dnes ovšem taková, že i když se na rovných jehlicích stále plete (většinou tlusté šály a deky), pletení se přesunuje na kruhové jehlice.

Ten důvod je jednoduchý. Například při pletení světrů lze plést beze švů, stále dokola a stále z lícové strany. To je ohromná úleva! Na kruhových jehlicích ale můžete plést i klasicky líc/rub, třeba při pletení šátků.

Další výhodou kruhových jehlic je, že si můžete zvolit délku spojovacího lanka, někdy je dokonce můžete vzájemně propojit a vytvořit si opravdu hodně dlouhé lanko. Tím pádem můžete své projekty zkoušet přímo na sobě. Když třeba budete plést svetr, můžete si ho na sebe obléknout a přizpůsobit jeho délku podle toho jak vám sedí a jak se vám to líbí. Nebo můžete plést opravdu velké šály a šátky, protože se vám na jehlice krásně vejdou všechna oka.

A poslední nespornou výhodou kruhových jehlic je rozložení váhy projektu. Pokud pletete na klasických rovných jehlicích, váha pleteniny je vždy na jedné jehlici, tudíž i na jedné ruce. Při pletení na kruhových jehlicích je ale hlavní část projektu vždy na lanku, to znamená, že je uprostřed a na každe ruce nesete stejnou váhou. Nebolí vás ruce, vydržíte plést déle a vaše záda to jistě také velmi ocení. :)

Ponožkové jehlice se, překvapivě, nejačastěji požívají k pletení ponožek. :) Ale samozřejmě nejen na ně. Ponožkové jehlice jsou vhodné na pletení všech projektů s malým obvodem - čepice, rukávy nebo třeba úzké nákrčníky.

Pokud chcete plést malé obvody na kruhových jehlicích, používají se buď zkrácené jehlice s krátkým lankem nebo metoda magic loop. Ale o tom si podrobněji povíme až někdy příště.

 

C3A8ED9A-8DD0-4BF7-BED7-65ECE9237772

 

Materiál

Dřevěné, kovové nebo třeba bambusové. Výběr jehlic co se materiálu týče, je velmi individuální záležitost. Někomu vyhovují dřevěné lakované nebo bambusové jehlice, které jsou velmi lehké. Ti, kdo hodně utahují, mívají zase rádi kovové jehlice, protože po nich příze dobře klouže. Někdo má rád ostré špičky, někdo radši zaoblenější. Jehlice jsou skutečně velmi osobní záležitost, takže je nejlepší si vyzkoušet, co přesně vyhovuje právě vám. Co vám ale určitě nedoporučím, jsou jehlice plastové. Když odhlédnu od jejich neekologičnosti, taky se na nich plete skutěčně špatně. Podobnou zkušenost mám i s levnými hliníkovými jehlicemi. Příze po nich neklouže a zpracování spojů nebývá hladké, takže se příze zadrhává. Tak jako u příze, i zde se vyplatí investovat do kvalitních jehlic.

 

Velikost jehlic

Zvolit správnou velikost jehlic na konkrétní projekt je někdy trochu oříšek. U většiny přízí se uvádí doporučená velikost jehlic (najdete je v prvním dílu seriálu). Stejně tak, pokud chcete plést podle konkrétního návodu, i tam bývá uvedeno, jakou velikost jehlic použít. Jenže každý z nás má jiný styl pletení a každý jinak utahuje. Proto jsou uváděné velikosti jehlic spíše orientační a proto je tak důležité udělat si před pletením zkušební vzorek (o vzorcích bude příští díl našeho seriálu). Pokud pletete hodně volně, často potřebujete menší jehlice a naopak, pokud jste "utahovači" jako třeba já, většinou musíte použít jehlice větší.

 

Pevné a výměnné kruhové jehlice

Pokud se rozhodnete pro kruhové jehlice, stoprocentně se ocitnete před vobou - pevné nebo výměnné? Pokud si ještě nejste jistí, že pletení je to pravé pro vás, nejspíš si pořídíte pevné jehlice v přesné velikosti a s přesnou délkou lanka. Nebo pokud potřebujete například zkrácené jehlice na rukávy a víte, že na nic jiného je nebudete používat. Pokud ovšem pletení propadnete, brzy zjistíte, jaké výhody mají výměnné jehlice. Kupujete si jednotlivé velikosti podle vašich potřeb a k nim různé délky lanek. Tyto dvě části pak jednoduše našroubujete k sobě. Pokud ale jehlice zrovna potřebujete na jiný projekt, odšroubujete je z lanka, místo nich nasadíte koncovky, aby vám neutekla oka a vesele můžete začít nový projekt! :) 

IMG_4935

 

Úvod do tématu jehlic a přízí máme tedy za sebou. Příště se už můžete těšit na skutečné pletení!

 

Zuzana

 

 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na facebooku a nic Vám neunikne: