Učíme se plést - 1. část Výběr příze

Chci se naučit plést! Rozhodnutí, které vám změní život!

Jak ale začít? Pokud vás kdysi, třeba v dětsví, učila plést babička nebo maminka, máte výhodu. Pokud ne, chce to jen trochu odvahy.

Nejčastěji touha po pletení ztroskotá na tom, že nemáme informace o tom, jak vlastně vůbec začít. Pokud totiž pátráte po internetu, většinou narazíte na blogy a e-shopy, kde už je pletení trochu vyšší dívčí, informací je naopak hodně, ale v jazyce, kterému začátečník většinou moc nerozumí. Anglické zkratky, návody, designéři, mezinárodní značení přízí - jednomu by se z toho skoro zamotala hlava.                                                               

Já bych vám v tomto seriálu ráda ukázala, že pletení je hlavně zábava, není to věda a není to nějaká nepřekonatelná dovednost pro vyvolené. Abych ale byla upřímná, na začátku to chce trochu trpělivosti a soustředění, ale tak jako ve všem ostatním - cvičení dělá mistra.

O tom, proč je lepší plést z přírodních materiálů a ne z těch umělých si můžete přečíst v minulém článku. Teď se budeme věnovat výběru vlny na pletení na váš první projekt.

Pojďme si tedy na začátek povědět o základních druzích přízí. Teď nemám na mysli materiál, ale jejich tloušťku.

shift set

 

Aran, Fingering, DK a tak dál .                                                                                                                                                               

Vlna pro ruční pletení se nějčastějí dělí do deseti kategorií podle jejich tloušťky. Jednotlivá označení jsou mezinárodní a jsou jednou z nejzásadnějších informací, kterou o přízi můžete získat. Když si totiž chcete koupit vlnu na tlustou čepici, víte, že nebudete kupovat tloušťku typu Lace, ze které se pletou krajky.

Pojďme si je tedy krátce představit:

Lace - tenká příze, určená pro lehké jarní a letní projekty a krajky. Ideální pro jehlice velikosti 2,5 - 3 mm.

Light fingering - příze pro šátky, šálky, lehounké svetříky a další letní projekty, často z hedvábí. Jehlice velikosti 2,5 - 3,5 mm.

Fingering - jedna z nejoblíbenějších tlouštěk příze. Vhodná na ponožky, oblečení, šátky i jiné jarní a podzimní doplňky. Jehlice 3,25 - 3,75 mm.

Sport - v Česku zatím ještě pořádně neobjevená příze. Vhodná na všechny podzimní a jarní projekty. Jehlice velikosti 3,5 - 4 mm.

DK - další velmi oblíbená síla příze. Skvělá na čepice, šály a svetry. Vhodná i pro začátečníky. Jehlice 4 - 5 mm.

Worsted  - často zaměňovaná s DK, ale je těžší (má vyšší gramáž). Jehlice velikosti 4 - 5 mm.

Aran - příze ideální pro začátečníky a pro milovníky rychlého pletení. Vhodná pro všechny zimní projekty. Velikost jehlic 4 - 6 mm.

Bulky - známá také jako Chunky - silná příze, skvělá pro začátečníky. Ideální na zimní doplňky a oversized svetry. Jehlice 6 - 8 mm.

Super bulky - v současnosti velmi módní síla příze, pletení je superrychlé a efektní, skvělá na zimní doplňky i na dekorativní pletení dek, polštářů atd. 9 - 15 mm.

Jumbo - extra silná vlna určená na zimní projekty, ale také deky, polštáře, pufy a další. Jehlice 12 - 15 mm.

 

Takže kterou?

Už tedy víme, že pro začátek jsou nejvhodnější příze typu DK, Worsted, Aran nebo Bulky. Jsou dostatečně silné, takže se s nimi dobře pracuje, člověk se v přízi při práci snadno orientuje. Pletení poměrně rychle přibývá a to je vždycky příjemný pohled.

Je na vás, která vám bude nejvíc sympatická, ale pokud vám můžu něco přímo doporučit, určitě zvolte přízi tloušťky Aran nebo Worsted.

 

Vlnu na pletení tedy máme vybranou. A co jehlice? O těch bude příští díl. :)

 

Zuzana