Učíme se plést - 3. část Vzorek

Co je to vzorek a k čemu je dobrý?

Když jsem začínala plést, pořád jsem někde narážela na termín "vzorek". Nechápala jsem, k čemu je to dobré a proč se tím mám zdržovat. Prostě vezmu vlnu, jehlice a pletu, ne? Jak jsem brzy zjistila, je to velký omyl.

Vzorek je vlastně testovací kousek výsledného projektu. Zjistíte podle něj, jestli vám výsledný kousek bude sedět a případně vám napoví, jakou velikost jehlic použít.

V drtivé většině návodů je uvedeno, jakou tloušťku příze máte použít (o přízích se dočtete v prvním článku seriálu), jakou přibližnou velikost jehlic zvolit (o jehlicích píšeme tady) a jak by vám měl vyjít vzorek, abyste mohli zvolit správnou velikost a byli s výsledkem své práce spokojení. A hlavně, abyste nemuseli párat, když v polovině pletení svetru zjistíte, že by byl možná tak vaší šestileté neteři...

 

Jak na něj

Nejčastěji se setkáme se vzorkem 10 x 10 centimetrů. To znamená, kolik ok a kolik řad musíte uplést, abyste dosáhli čtverce o této velikosti. V některých návodech se uvádí jen počet ok a počet řad se neřeší. Je to proto, že řady můžete vždycky přidat a projekt prodloužit podle potřeby, u šířky to bohužel nejde.

Pojďme si to vysvětlit na konktrétním příkladu:

V návodu je například uvedeno: příze tloušťky fingering, doporučená velikost jehlic 3,75 mm a velikost vzorku 27 ok a 36 řad na 10 centimetrů.

Dalším údajem pro vzorek je, jakým způsobem ho máte plést. Nejčastěji je to lícový žerzej (lícová strana hladce, rubová obrace). Můžete se ale setkat i s požadavkem, že vzorek máte plést v kruhových řadách nebo ho uplést v požadovaném vzoru (například u vyplétaných, copánkových nebo jiných vzorů). My ale teď zůstaneme u základního lícového žerzeje.

Vezmete tedy jehlice, vlnu a začnete plést. Pokud máme mít 27 ok na 10 cm, nahodíme potřebné množství ok. Já ještě přidávám z každé strany 5 ok navíc, aby se mi vzorek dobře měřil. Mám tedy nahozeno 37 ok. Pleteme lícovým žerzejem dokud nemáme požadový rozměr vzorku a pak uzavřeme všechna oka.

A teď ta opravdu důležitá část. Většina přízí (zvlášť ty z merina) po vyprání povolí, některé více, některé méně. Takže je důležité vzorek vyprat (stačí jen krátce namočit ve vodě s přípravkem na vlnu), vypnout do tvaru a nechat uschnout. 

Pak už můžete vzít metr a měřit.

Pokud vám vzorek vyšel a máte požadovaných 27 ok na 10 centimetrů, tak vám gratuluju a můžete se pustit do pletení!

 

Protože ale každy plete jinak a i jinak utahuje, může se stát, že vám vzorek nevyjde. Buď máte ok moc nebo naopak málo.

Varianta a) Více ok na 10 cm než uvádí vzorek

Vítejte mezi utahovači! Pokud máte větší počet ok na vzorek (např. 29 místo požadovaných 27) budete muset zvolit větší velikost jehlic a zkusit vzorek znovu. Takže místo jehic 3,75 mm zkuste velikost 4 mm. Když to ani na podruhé nevyjde, vezměte ještě o půl čísla větší jehlice, v tomto případě 4,5 mm.

 

Varianta b) Méně ok na 10 cm

Pokud máte místo 27 ok třeba 25, znamená to, že pletete volněji. Pak musíte použít menší velikost jehlic, než je ta doporučená. V našem příkladu je to tedy 3,5 nebo dokonce 3,25 mm.

 

Pár dobrých rad na závěr

1. Vypadá to jako hrozná zdržovačka, ale uvidíte, že se to vyplatí. A časem a zkušenostmi už budete přibližně vědět, jakou velikost jehlic asi budete potřebovat, takže se vyhnete nějakému zdlouhavému zkoušení několika různých velikostí. 

2. Pokud pletete šátek nebo šálu, vzorek není tak moc důležitý, já ho u těchto projektů ani nedělám. Ale určitě dodržte typ příze a velikost jehlic v návodu. 

3. Naopak velmi důležitý je vzorek u svetrů, triček, halenek a čepic!

4. Někdy se může stát, že už po pár řadách odhadnete, že vzorek nevychází, v takovém případě ho opravdu nemusíte doplétat, nezdržujte se a rovnou zkuste jinou velikost jehlic. :)